onsdag 2 februari 2011

Tung marknad - tungt inlägg

Nej, nu känner jag att det har varit tyst för länge på denna blogg, ursäkta "förseningen" men här kommer ett litet inlägg om OMXS30 och Autoliv SDB.

Först och främst vill jag diskutera det tekniska läget i OMXS30 index, det verkar som om index nu har på riktigt brytit dagliga 50ma. Det har inte skett en sådan brytning sedan augusti då index studsade upp på 200ma. Idag befinner sig 200ma på runt 1070, vilket är 5,3% lägre än dagens stängnig på 1130.42. Det var ju verkstad som tyngde idag och det finns fler rapporter som kommer innan veckan är slut, nästa vecka får vi ytterligare tunga rapproter från bla. Swedbank och Handelsbanken. Jag har bestämt mig för att avvakta något (som vanligt) med att gå in lång i aktier som befinner sig nära stöd, om dessa bryter vill jag se vart dem möjligtvis kan stanna. Hur tungt dem bryter, eller om dem ens gör det, beror på hur kommande rapporter tolkas samt hur inflationen på global nivå tolkas, oljan börjar kanske skrämma lite. Hur det än blir så kommer jag att hitta något att skriva om, men nu vill jag nämna något "kort" om Autoliv.

Autoliv är en aktie som jag har följt utifrån ett tekniskt perspektiv under senare tid. Jag har vid flera tillfällen tänkt på att etablera korta positioner i aktien men har tyvärr inte funnit tid att sitta framför börsskärmen dem senaste veckorna, därav tystanden på denna blogg. Men det betyder inte att man inte kan göra något nu. Först och främst vill jag tala om den implicita volatiliteten i ATM optionerna, under dem 3 senaste månaderna har den trendat uppåt, dock har den fallit sedan toppen i slutet av januari men det berodde på förväntningar inför kvartalsrapporten. Med en stigande IV kan man etablera en lång volatilitetsspread samtidigt som man har en björnsyn på aktien, vilket jag har just nu. Du kan alltså etablera två spreads här, en put ratio backspread, där du säljer en säljoption med högre lösen och köper flera säljoptioner med en lägre lösen, och en lång prisspread, samtliga giltiga till mars (ALIV1O). Då jag tror att aktien kan falla ner mot 200ma, runt 450, om oroligheterna fortsätter så kommer en lång prisspread i säljoptioner att funger bra. IV trenden kan också användas i detta fall, då ATM optioner har det största vega värdet så bör du köpa dessa om du tror på stigande IV, vilket jag gör. Då aktien idag stängde på 490 kr exakt så är ju självfallet ALIV1O490 ett solklart val, om du köper denna option för ett marknadspris om 16.75 och säljer ALIV1O450 för 3.35 så är den totala kostnaden 13.4 och du har en vinst potential på 40 - 13.4 = 26.7 kr, dvs, 2670 kr på varje etablerad spread, om du håller positionen fram till marslösen. Om sedan volatiliteten stiger samtidigt som aktien faller (vilket brukar hända) så bör ju din position stiga i värde eller hur? Din långa 490 put har en högre vega än din korta 450 put, positionens totala vega (baserat på dagens värden) är  0,68 - 0,43 = 0.25, dvs din positions värde ökar med 0.25 kr för varje procentenhet som IV ökar.  IV nivån vid rapport tillfället var på 45% mot dagens 25%, om IV går upp med 10% enheter så bör din position öka i värde med 2.5 kr (250 kr) per spread (250/1340 = 18.7% av totala kostnaden). Vega värdet kommer såklart att ändras då priset på underliggande ändras samt när det blir närmare till marslösen.

En put ratio backspread kan vara väldigt lönsam om priset bryter under 200ma och fortsätter ned, tyvärr borde denna spread ha gjorts då aktien var runt 540 - 550 men men... Om du säljer 1 ALIV1O510 för varje 2 ALIV1O490 så blir den totala kostnaden för spreaden 6,75 (675kr). Med dagens bid/ask kurser så kommer positionen att ha en lägre breakeven på 463,25, allt under är alltså en vinst. Om aktien på slutdagen är på 450 så blir din vinst 1325 kr, dvs drygt 2 gånger pengarna. Men som sagt, denna position blir väldigt lönsam om aktien bryter 450 kr, vid 430 så är vinsten 3325 kr, dvs drygt 5 gånger pengarna. Kom också ihåg att denna position har en positiv vega vilket innebär att dess värde går upp då IV stiger, vilket alltså händer när en aktie faller. Totala vega värdet för positionen blir (med dagens värden) 1,36 - 0,63 = 0,73, dvs värdet av din position går upp med 0.73 kr för varje procentenhet som IV går upp (den är alltså på 25% för marsoptioner idag). Därmed borde det vara tydligt nu att denna position kan bli riktigt lönsam. Men hur ser risken ut då? I prisspredden så är din totala risk 13.4 kr (1340 kr) oavsett vad som händer, du kan dessutom välja att gå ur positionen med en förlust om du så känner och då förlorar du inte hela värdet. I put ratio backspredden så är läget annorlunda såklart. Om aktien står på 490 kr exakt den 18/3 så förlorar du ett maximalt belopp på 2000 kr + 675 = 2675 kr. Det gäller alltså att ställa sig frågan hur stor sannolikheten är för att Autoliv ska stå på exakt 490 kr den 18/3, den uppgiften lämnar jag till dig.

Happy trading från Optionisten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Skriv gärna kommentar, dock ska den vara relevant till innehållet.